Toon Hermans

Toon Hermans

Toon Hermans

Bekendheid kreeg Hermans door zijn formule van de onemanshow, een cabaretvoorstelling door één man uitgevoerd (weliswaar geruggensteund door een paar muzikanten), wat hij als eerste in het Nederlandse taalgebied heeft aangedurfd (Wim Sonneveld, Wim Kan en latere generaties zijn hem daarin gevolgd). Groot succes op de scène had hij met zijn 'typetjes' en zijn verbluffend gevoel voor woordspelletjes. Als schrijver en dichter valt Toon Hermans vooral op door zijn zorgzame aandacht en liefdevolle waarnemingen: gebaren, kleine gedichten (door hem versjes genoemd), kwinkslagen. Veel versjes van hem zitten in het collectief geheugen en kwamen op wandtegeltjes te staan.

Hermans kende tijdens zijn leven verschillende tegenslagen. Hij ondervond in zijn jeugd de ontberingen die volgden op de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren dertig (hij behoorde tot een bankiersfamilie) en de Tweede Wereldoorlog gevolgd door de noodzakelijke wederopbouw. De bank van zijn vader ging failliet en niet veel later stierf deze. Ten gevolge hiervan waren Toon en zijn broers straatarm. Toon ging zich toen bezighouden met het schrijven van sinterklaasgedichten voor een speelgoedwinkel. Op jonge leeftijd schreef hij zijn eerste revue, die al snel helemaal uitverkocht was. Dankzij de kaartverkoop had hij ineens weer genoeg geld om in het onderhoud van zichzelf en van zijn moeder en broers te voorzien.

Zo werd hij in zijn streek (rondom Sittard in Nederlands Limburg) groot in carnavalkringen. Zijn eerste onemanshow dateert van 1958 en doordat die op 12 april op tv kwam, werd hij van de ene dag op de andere nationaal bekend (hoewel toen nog niet zoveel mensen tv hadden). Zijn populariteit piekte tussen 1966 en 1974. Een uitgebreide poging in die jaren, om met een Engelstalige show in Broadway aan de slag te gaan bleek echter tot mislukken gedoemd.

Hij was gehuwd met Rietje, en verhuisde rond 1970 met haar naar Maastricht en later naar Amsterdam. Toon heeft veel liedjes geschreven voor deze liefde van zijn leven, waaronder "Lente me". Rietje kreeg echter kanker en Hermans heeft vaak zijn tournees afgezegd, om bij haar te zijn. Nadat Rietje was overleden in 1990, had hij veel moeite met het brengen van zijn liefdesliedje en barstte hij bij sommige voorstellingen zelfs in tranen uit tijdens de opvoering van "Lente me."

Met Rietje had Toon drie zoons, waarvan hij er een, Maurice, herhaaldelijk in zijn show liet figureren, waardoor het dan geen one-man show meer was.

In 1993 trad hij weer op in Carré met een show waarin hij voor de pauze liedjes zong (een "tour de chant") en na de pauze conferences bracht. In 1996 stond Hermans voor het laatst op het toneel.

Na een hersenoperatie in 1998 werkte Hermans in 2000 met een bevriende pianist aan een nieuwe cd. In april van datzelfde jaar is hij overleden; het album Als de liefde niet bestond is postuum uitgebracht.

In 2003 verscheen het verzameld werk van Toon in een cd-box, die het jaar erna de Edison heeft gekregen voor de categorie historische uitgave. In 2005 verscheen zijn volledige oeuvre - voor zover in televisie-archieven bewaard gebleven - op dvd.

 

Toon Hermans in onze winkel

Kolderliedjes
Kolderliedjes
Gouden Boekjes met CD en bladmuziek. Kolderliedjes en Koldertekeningen van Toon Hermans, gezongen door Chantal Janzen, Willem Nijholt en Maurice Hermans (zoon van). Uitvoering en arrangemenet: Floor Minnaert. Kolderliedjes is uitgegeven als een Luxe Gouden Boekje met achterin een cd waarop de 28 liedjes te beluisteren zijn. Hiervan zijn maar liefst 12 liedjes nog niet eerder uitgebracht. Niemand mind…

€ 17,43

Jukebox

Afspelen

Uw winkelwagen

is nog leeg...

Nieuws

STOP HET PESTEN!

U kunt het liedje, de tekst en de instrumentale versie van Treiter, Plaag, Pest Mij Niet van Samba Salad gratis downloaden voor uw actie op school of buurt. Om de link te vragen klik hier.

Lees meer

Flamenkita gesigneerd exemplaar!

Als je het prentenboek met cd nu bestelt bij kindermuziek.com, ontvang je een exemplaar getekend door de auteurs. Zet bij de bestelling in het vakje opmerkingen de naam aan wie het prentenboek is gericht om het nog persoonlijker te maken. klik hier om te bestellen!

Lees meer

ACTIE! Gratis CD

Bij besteding vanaf 30 euro krijgt u een leuke verrassing uit onze grabbelton cadeau. Daar zitten cd's tussen van o.a. Putumayo en Samba Salad, dat is zeker de moeite waard!

 

Lees meer

Laatste recensie

Maya Zingt de Wereld Rond

Super enthousiast ben ik, samen met mijn kleinkinderen over de liedjes van de cd Maya zingt de wereld rond. Het is een feest om te horen hoe makkelijk mijn jongens van 2-3 en 5jr. de liedjes oppakken en zo spelenderwijs de wereldmuziek ritmes leren kennen.

Aanmelden

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

Acties

'STOP HET PESTEN!'

 Hier kunt u het liedje, de tekst en de instrumentale versie van Treiter, Plaag, Pest Mij Niet van Samba Salad gratis downloaden voor uw actie op school of buurt. klik hier om het download te vragen.

Lees meer

Copyright © 1999 - 2010 Kindermuziek.com | Webdesign en Webwinkelsoftware